مدت زیادی اینطور تصور می شد که پروتونها و نوترونها ذرات بنیادی هستند و بنابراین گمان میرفت مثل تقسیم الکترون دیگرقابل تقسیم نبوده و دارای یک ساختار داخلی نیستند. امروزه میدانیم که نوکلئونها یا به عبارت دیگر پروتونها و نوترونها خود از ذرات کوچکتری ساخته شدهاند که کوارک نامیده میشوند. تا به حال 6نوع کوارک متفاوت شناسایی شدهاند با این همه فقط دو نوع آنها در تشکیل مواد پایدار معمولی نقش مهمی دارند که عبارت از کوارک u و کوارک D هستند، U علامت اختصاری برای بالا (UP) و D علامت اختصاری برای پایین (down) میباشد .
اگر بار اکتریکی یک الکترون را منفی 1 فرض کنیم (1- = الکترون) کوارک u دارای بار الکتریکی 3/2+ و کوارک d داری بار 3/1- میباشد. پروتون که دارای بار مثبت است از 2 کوارک u و یک کوارک d تشکیل شده است از این طریق است که بار آن حاصل می شود: 1+=3/2+3/2+3/1- ، برعکس یک نوترون دارای 2کوارک D و یک کوارک U بوده و با ر آن برابر است با 1- = 3 /2 + 3/1 – 3/1-.
ویژگی کوارکها
اگر روابط و نسبتها در اتمها که در مقایسه با کوارکها بزرگ هستند مهم و چشمگیر است، این روابط در کوارکهای کوچک مسلماً مهمتر هستند. مثلا کوارکها هیچگاه به تنهایی نقشی را به عهده ندارند بلکه همیشه در گروههای 2 و 3 تایی هستند ذراتی که از 2کوارک تشکیل میشوند مزون نام دارند. ذراتی را که از 3 کوارک دارند باریون مینامند. کوارکها در کنار بار الکتریی که دارند خاصیت مرموز دیگری نیز دارا میباشند که رنگ خوانده میشود. کوراکها از این جهت به قرمز ، سبز و آبی طبقه بندی میشود، البته از این طبقه بندی باید رنگهای حقیقی را تصور کرد بلکه منظور نوع بار الکتریکی آنهاست. بنابراین ذرات آزاد معلق در طبیعت باید همیشه دارای رنگ خنثی و به عبارت دیگر سفید باشند.
یک کوارک قرمز یک کوارک سبز و یک کوارک آبی یک گروه سه تایی مثلا یک پروتون میسازد. همانطور که ترکیب رنگهای رنگین کمان رنگ سفید را بوجود میآورد، ازترکیب رنگهای سه گانه کوارک نیز سفید بدست میآید. به این ترتیب یک ذره سفید مجاز و پایدار تشکیل میشود. امکان دیگر این است که یک کوارک قرمز با یک ضد کوارک که رنگ ضد قرمز دارد یک زوج بسازند، قرمز و ضد قرمز همدیگر را خنثی کرده ، رنگی خنثی را بوجود میآورند. به هرحال چون این گروههای دوتایی (مزونها) از ماده و ضد ماده ایجاد شدهاند، خیلی سریع فرو میپاشند، به این جهت مزونها پایدار نیستند.
آیا کوارکها را میتوان مشاهده کرد؟
روشن است که کوارکها را نمیتوان مشاهده کرد، بلکه میشود وجود آنها را مثل هسته اتمها از طریق آزمایشهای فراوان پیچیده اثبات نمود، برای این کار مثل آنچه که رادرفورد 75 سال پیش برای شناسایی هسته اتم انچام داد عمل میشود و پروتونها یا الکترونهای بسیار پر شتاب مورد اصابت قرار میگیرند. بیشتر الکترونها در این آزمایش به ندرت تغییر مسیر میدهند، ولی تعدادی از آنها کاملا از مدار خود خارج میشوند درست مثل اینکه به گلولههای سخت و کوچکی در داخل پروتونها برخورد کنند. این گلولههای بسیار کوچک همان کوارکها هستند که در جستجویشان بودهایم یک بررسی دقیق نشان داده که پروتون در مجموع از سه سنگ بنای اولیه این چنین تشکیل شده است.
کوارکها هیچگاه در طبیعت به عنوان ذرات مستقل و آزاد وجود ندارند. ایجاد ذرات متشکل از 2 کوارک یا به عبارت دیگر (مزونها) ، البته ممکن است، ولی این ذرات پایدار نیستند. برعکس گروههای سه تایی یا به زبان دیگر پروتونها و نوترونها ساختارهایی بسیار پایدار هستند. انسان کره زمین و در واقع کهکشان راه شیری عملاً از 3 سنگ بنای اولیه ایجاد شدهاند که عبارت ازکوارکهای U ، کوارکهای D و الکترونها میباشند. کوارکها ، نوکلئونها را میسازند و آنها به یکدیگر متصل شده هسته اتمها را بوجود میآروند.
هستهها و الکترونها دراتحاد با یکدیگر اتمها را ایجاد میکنند و اتمها نیز با پیوستن به یکدیگر مولکولهای کوچک و بزرگ از قبیل مولکولهای آب یا سفیده تخم مرغ را میسازد. میلیاردها مولکول سلولهای بدن ما را بوجود میآورند و هر انسان در بدن خود میلیاردها سلول دارد، اما با تمام تفاوتهایی که انسانها ، جانوران ، گیاهان ، سیارهها و یا ستارگان با یکدیگر دارند باز هم تمام آنها فقط از 3 ذره زیر بنایی ساخته شدهاند که عبارتند از کوراکهای U ، کوارکهای D و الکترونها.
جرم دقیق کوارک
کشف ذرات زیر اتمی جدید باعث سر در گمی دانشمندان شده است. این ذرات عجیب و ناشناخته تئوری پردازان را واداشته است تا در نظریات خود در مورد نیروهای قوی که ذرات زیر اتمی را در اتمها کنار یکدیگر نگه میدارد، تجدیدنظر کنند. احتمالاً این ذره جدید که DS2317 نام گرفته ، صورت غیر متداولی از کورکها است. کوارکها ذرات بسیار ریزی هستند که در دستههای سه تایی وجود دارند و اجزای سازنده پروتونها و نوترونها هستند. شاید این ذره جدید ناشناخته کوارکی باشد که حول کوارک دیگر در حال چرخش است، شاید هم مولکول جدیدی است که از چهار کوارک ساخته شده است.
مارچللو گئورگی از دانشگاه پیزای ایتالیا و اعضای گروهش پس از صرف وقت سه ساله و جمع آوری اطلاعات از آشکارساز بابار (BaBar) مرکز شتاب دهنده خطی استنفورد (Slac) در کالیفرنیا با DS 2317 مواجه شدند. وقتی که Slac الکترون را با پوزیتون که ضد ماده الکترون محسوب میشود، برخورد میدهد، آشکارساز باربار تعداد زیادی از ذراتی که در نتیجه این برخورد بوجود میآیند را شناسایی میکند. گئورگی میگوید: «ما از نتایج این آزمایشات بسیار شگفت زده شدیم، اما چیزی که بیش از همه باعث اعجاب ما شد، جرم این ذرات است. جرم این ذرات از مقدار پیش بینی شده کمتر و در عین حال بسیار دقیق و مشخص بود.
جرم بسیاری از این ذرات پرانرژی دقیقاً مشخص نیست و با کمی عدم قطعیت همراه است. اما وزن DS 2317 دقیقاً مشخص است و مقدار آن برابر 2316 مگاالکترون ولت است. الکترون ولت واحدی است که فیزیکدانان برای اندازه گیری مقدار جرم و انرژی ذرات بکار میبرند. استیا ایچتن (Estia Eichten) نظریه پرداز فیزیک نظری از آزمایشگاه شتاب دهنده ملی فرمی در باتاویای ایلینویز میگوید، شاید این جرم دقیق به محققین کمک کند تا ماهیت دقیق نیرویی که اتمها را در کنار یکدیگر نگه میدارد، درک کنند. از آنجایی که در مقیاسهای کوچک جرم و انرژی معادل یکدیگرند، دانستن جرم یک کوارک جدید میتواند ما را به شناخت نیروهای قوی که در داخل ذرات حاکم است، راهنمایی کند.
طی تحقیقاتی که بعدها صورت گرفت، تصور میشد که DS 2317 از کوارکهای سنگین و ناشناختهای تشکیل شده است. دیوید سینابر و یکی از متخصصین فیزیک انرژی بالا در دانشگاه کورنل در ایتاکای نیویورک میگوید: «قسمت عمدهای از اطلاعاتمان در مورد نیروهای قوی از بررسی کوارکهای سبکتر حاصل شده است. اما امکان دارد با بررسی کوارک سنگینتر اطلاعات جدیدی کسب کنیم.»
انواع کوارک
کوارکها در شش گروه مختلف جای میگیرند: بالا ، پایین ، جذاب ، عجیب ، زیر و رو. دستههای سه تایی از کوارکهای بالا و پایین که جزء سبکترین و معمولیترین کوارکها محسوب میشوند، پروتونها و نوترونهای مواد عادی را که اطراف ما را فرا گرفته است تشکیل میدهد. اما ممکن است DS 2317 از دو کوارک تشکیل شده باشد و ذره کمیابی به نام مزون را بوجود آورده باشد. ایچتن میگوید این مزون ممکن است تا حدودی شبیه یک اتم باشد. اتمی که در آن یک کوآرک سبک «ضد ـ عجیب» (anti-Strange) حول یک کوآرک سنگینتر «جذاب» (Charm) در حال چرخش است.
اما سایر محققین در تفسیر پدیدههای مشاهده شده ، نظریات پیچیدهتری را ابراز میکنند. جاناتان رزنر فیزیکدان نظری دانشگاه شیکاگو میگوید احتمال دارد که ذره جدید حاوی جفتهایی از کوارکهای مزدوج باشد. وجود مولکولهایی حاوی چنین ذرات زیر اتمی مدتها قبل پیش بینی شده بود. سینابرو میگوید: «ما تاکنون هیچ شاهدی مبنی بر وجود اینگونه ذرات نداشتیم. اما اگر این شیء وجود داشته باشد، واقعاً جای تعجب است.» محققین Slac در مرکز سنکروتون انرژی بالای دانشگاه کورنل و سازمان تحقیقات شتاب دهنده انرژی بالا در ژاپن ضمن کنکاش در اطلاعات قدیمی ، در صددند نظریات خود را در مورد ذراتی شبیه DS 2317 بیازمایند.
شیمی مدیون پروتون
نوترونها و پروتونها از ذراتی ساخته شدهاند که کوارکهای بالا و پایین نامیده میشوند. هر پروتون شامل دو کوارک بالا و یک کوارک پایین است، در حالی که هر نوترون دارای دو کوارک پایین و یک کوارک بالا است. کوارکهای پایین کمی سنگینتر از کوارکهای بالا هستند و به همین دلیل وزن نوترونها از پروتونها بیشتر است. بار هر کوارک بالا برابر دو سوم بار مثبت است و هر کوارک پایین دقیقا یک سوم بار مثبت را با خود دارد. به همین دلیل پروتون دارای یک بار الکتریکی مثبت است، در حالی که نوترونها خنثی هستند و باری ندارند.
در عین حال ما هنوز هم جرم دقیق کوارکها را نمیدانیم. به همین دلیل دانشمندان سعی دارند ضمن آزمایشات مختلف جرم آنها را دریابند. در عین حال نظریه پردازان نیز سعی دارند قطعات حاصل از برخورد ذرات مختلف را بررسی کرده و سرعت انجام واکنشهای مختلف را محاسبه کنند. آنها امیدوارند با این روش بتوانند به ساختار یک هسته اتم دست نخورده دست یافته و دریابند چه میزان از اختلاف در خواص کوارکهای بالا و پایین از اختلاف جرمشان ناشی میشود و چه مقدار از این اختلاف بخاطر تفاوت در بارهای الکتریکی است.
آنها امیدوارند با این آزمایشات جرم دقیق کوارکها را دریابند. بیراون کولک فیزیکدان نظری دانشگاه آریزونا میگوید: «هم آزمایشات انجام شده و هم تفسیرهای نظری ارائه شده در این مورد بسیار پیچیده است و بنابراین لازم است هم از نتایج آزمایشات و هم تفسیرهای نظری کمک گرفت و با تلفیق نتایج حاصل از این آزمایشات اطلاعات مهمی در مورد جرم کوارکها بدست آورد.» اختلاف بین کوارکهای بالا و پایین به این معنی است که اگر یک نوترون را به حال خود رها کنیم به یک پروتون تبدیل میشود. اما این سرنوشت نهایی نوترونها نبود.
این ذرات با قرار گرفتن در کنار الکترونها که بار منفی دارند، میتوانند اتمهای هیدروژن را بوجود آورند که ماده سوختی اولیه ستارگان محسوب میشود. ادوارد استفنسون که یکی از فیزیکدانان دانشگاه ایندیانا است میگوید: «دنیای مملو از پروتون به این معنی است که مقدار زیادی هیدروژن در اختیار داریم. بدون در اختیار داشتن پروتون ، شیمی به آن صورتی که امروز میشناسیم، ممکن نبود.» البته باید در نظر داشت همین اختلاف کم در جرم این کوارکها نتایج بسیاری را در پی داشته است. اخیراً یک گروه از دانشمندان دانشگاه ایندیانا دو هسته دوتریم را به هم برخورد دادند.
دوتریم نوعی اتم هیدروژن است که در هسته خود یک پروتون و یک نوترون دارد. گروهی دیگر نیز در دانشگاه اوهایو با استفاده از نوترون و پروتون واکنش همجوشی هستهای انجام دادند. طی هر دو این آزمایشات ذراتی حاصل شد که آنها را پیون مینامند. این دانشمندان معتقدند ایجاد پیون نشانه عدم تقارن بار است که از اختلاف در اجزای تشکیل دهنده پروتونها و نوترونها ناشی میشود. این اختلاف در جرم عامل اصلی ترکیب اجزای عالم است.
کوارک در طبیعت
قبل از کشف کوارک توسط مورای ژل مان تصور میشد که پروتونها و نوترونها مانند الکترونها غیر قابل تقسیم هستند، ولی اکنون میدانیم نوکلئونها (پروتونها و نوترونها) تجزیهپذیر بوده و از ذرات کوچکتری به نام کوارک تشکیل شدهاند.
کوارکها در طبیعت
کوارکها هیچگاه در طبیعت به عنوان ذرات مستقل و آزاد وجود ندارند. مزونهای π از یک کوارک و یک ضد کوارک تشکیل میشوند، که آنتی کوارک (ضد کوارک) با یک خط تیره افقی (علامت منفی) بالای حرف مربوطه مشخص میگردد. چون این مزونها از ماده و ضد ماده تشکیل میشوند، خیلی سریع فرو میپاشند. ایجاد ذرات متشکل از 2 کوارک یا به عبارت دیگر مزونها البته ممکن است، ولی این ذرات پایدار نیستند. برعکس گروههایی سه تایی یا به زبان دیگر پروتونها و نوترونها ساختارهایی بسیار پایدار هستند.
انسان ، کره زمین و در واقع کهکشان راه شیری عملا از سه سنگ بنای اولیه ایجاد شدهاند، که عبارت از کوارکهای U و کوارهای D و الکترونها میباشند. کوارکها ، نوکلئونها را میسازند و آنها به همدیگر متصل شده ، هسته اتمها را بوجود میآورند. هستهها و الکترونها در اتحاد با یکدیگر اتمها را ایجاد میکنند و اتمها نیز با پیوستن به یکدیگر مولکولهای کوچک و بزرگ از قبیل مولکولهای آب یا سفیده تخم مرغ را میسازند.
میلیاردها مولکول سلولهای بدن ما را بوجود میآورند و هر انسان در بدن خود میلیاردها سلول دارد. اما با تمام تفاوتهایی که انسانها ، جانوران ، گیاهان ، سیارات و یا ستارگان با یکدیگر دارند، باز هم تمام آنها فقط از سه ذره زیربنایی ساخته شدهاند، که عبارتند از: کوارکهای U و کوارکهای D و الکترونها.
آیا کوارکها را میتوان مشاهده کرد؟
روشن است که کوارکها را نمیتوان مشاهده کرد، بلکه میشود وجود آنها را مثل هسته اتمها ، از طریق آزمایشهای فراوان پیچیده اثبات نمود. برای این کار مشابه آنچه که رادرفورد 75 سال پیش برای شناسایی هسته اتم ، انجام داد، عمل میشود و پروتونها با الکترونهای بسیار پر شتاب ، مورد اصابت قرار میگیرند. بیشتر الکترونها در این آزمایش ، به ندرت تغییر مسیر میدهند، ولی تعدادی از آنها کاملا از مدار خود خارج میشوند، درست مثل اینکه به گلولههای سخت و کوچکی در داخل پروتونها ، برخورد کنند. این گلولههای بسیار کوچک همان کوارکها هستند، که در جستجویشان بودهایم. یک بررسی دقیق ، نشان داده که پروتون در مجموع از سه واحد سنگ بنای اولیه این چنینی تشکیل شده است.
نیروهای بنیادی اولیه
بین ذرات بنیادی چهار نیرو عمل میکنند که آنها را نیروهای بنیادی یا اولیه مینامند.
نیروی پرقدرت کوارک: نیروی پرقدرت کوارک که نیروی رنگ نیز نامیده میشود، از جدا شدن بیش از حد کوارکهای داخل هسته از یکدیگر و یا حتی از پرت شدن آنها به خارج جلوگیری میکند. نیروی پر قدرت کوارک یا نیروی قوی ، از طریق ذرات مبادله کننده یا به اصطلاح گلوئونها ، که بین کوارکها در پرواز هستند، انتقال مییابد. این نیرو مانند چسب ، پیوستگی بین کوارکها را تضمین میکنند. نیروی هستهای که پروتونها و نوترونها را در هسته اتم به هم پیوسته نگاه میدارد، در واقع نیروی بنیادی نیست، بلکه نیرویی است که از نیروی رنگ کوارکها (یعنی قویترین نیرویی که به آن اشاره میشود)، بدست میآید.
برهمکنش الکترومغناطیسی: این نیرو ، وقتی که صحبت از بارهای الکتریکی به میان میآید، ظاهر میشود. یک ذره دارای بارالکتریکی مثبت ، بوسیله یک ذره مثبت دیگر ، دفع و به سوی یک ذره دارای بار الکتریکی منفی ، جذب میشود. این نیرو توسط فوتونها یا ذرات نوری مبادله میشود و در نتیجه این ذرات نوری که بین ذرات باردار در پرواز هستند، به یکدیگر متصل میشوند.
برهمکنش ضعیف هستهای: بسیاری از ذرات ، نسبت به هیچ یک از دو نیروی یاد شده در بالا ، یعنی نیروی قوی کوارک و نیروی الکترومغناطیسی واکنش نشان نمیدهند. از آن میان ذراتی هستند که فاقد بار الکتریکی و رنگ هستند. برای این گونه ذرات یک نیروی بنیادی دیگر وجود دارد. که در فاصلههای خیلی خیلی کم خود را نشان میدهد و بدون استثنا بر روی همه ذرات اثر میگذارد. این نیرو که نیروی ضعیف نام دارد، توسط ویکونها منتقل میشود.
نیروی جاذبه یا گرانش: این نیرو تمام ذراتی را که دارای جرم هستند، جذب میکند، ولی در مقایسه با سه نیروی قبلی ، آن قدر ضعیف است، که میتوان آن را نادیده گرفت. از آنجایی که این نیرو در فاصلههای زیاد کارگر است، در علم ستاره شناسی دارای اهمیت میباشد.